poniedziałek, 17 czerwca 2013

Dlaczego wybieramy produkty z aspartamem?



Można się zastanawiać, z czego wynika tak duże powodzenie produktów ze słodzikiem. Obecnie w ofercie sklepów, marketów znajdziemy tysiące artykułów, do których dodano jeden z najpopularniejszych słodzików, jakim jest aspartam. Wystarczy jednak wymienić najistotniejsze właściwości tej substancji, aby zainteresowanie konsumentów było całkiem zrozumiałe i uzasadnione.

Aspartam to związek organiczny, substancja słodząca powszechnie wykorzystywana w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i jako słodzik w wielu domach. Na czym polega fenomen tego dodatku do żywności? Przede wszystkim jest ok.200 razy słodszy od cukru, a zatem dodajemy go zdecydowanie mniej do napojów czy potraw. Przy czym kaloryczność aspartamu jest tak minimalna, że produkty słodzone tym dodatkiem mogą być stosowane w dietach odchudzających. 


Ale to nie jedyne dietetyczne atuty aspartamu. Najistotniejszym jest chyba zastosowanie w produktach dla osób chorych na cukrzycę, co potwierdziły wieloletnie badania nad aspartamem. Dodajmy do tego fakt, że słodzik nie wywołuje próchnicy a zainteresowanie produktami z aspartamem jest już oczywiście i zrozumiałe. Zastosowanie aspartamu jest dziś bardzo szerokie, jest składnikiem, słodyczy, produktów nabiałowych, napojów, a nawet wędlin, przetworów i produktów farmaceutycznych.